Subscribe News Feed Subscribe Comments

Pengasas PSSGM

Pengasas PSSGM
Dato' Meor Abdul Rahman
"Segayong, sekendi, seperigi, seperminum, sejalan, sejadi, sedarah. Sedaging, sepaduan berinti kembali bersatu setelah penyusunan dapat diaturkan demi untuk kejayaan"

PSSGM Maktab Rendah Sains Mara Pasir Salak

Gelanggang Utama:
Dewan Besar Maktab Rendah Sains Mara Pasir Salak
Hari: Jumaat
Waktu: 3.00 - 6.00 petang
Gurulatih Utama: Cikgu Mohd Amin Hamzah
Imam Gelanggang: Cikgu Nazri Zakaria
Khalifah Muda: Cikgu Ahmad Fuad Hashim

Kepada semua ahli-ahli PSSGM Maktab Rendah Sains Mara Pasir Salak yang mempunyai idea, artikel atau candangan untuk diterbitkan sila hubungi:

Nazirul Izzat Syafiq B. Mohd Isa
017-5401954
05-6414626
nazirysha_lovely@yahoo.com.my
gangster_alim@yahoo.com.my

Apa Jadi Dengan WIRALAGA??


Agak-agaknya apa jadi ya?? WIRALAGA tu apa?? Sebenarnya pasukan silat olahraga maktab.. Macam-macam isu yang ditimbulkan.. Entahla.. Tak tahu nak cakap.. Dengar cerita ada yang tarik diri sebelum pertandingan.. Kenapa ya?? Takut ke?? Bila ditanya, baru tahu.. Betul juga apa yang dikatakan.. Masing-masing buat hal sendiri.. Jadi, bagus juga keputusan untuk tarik diri.. Setiap yang berlaku ada hikmahnya..

Sekarang kita cakap pasal peserta pertandingan pula.. Macam-macam cerita yang boleh dikongsikan.. Ada yang kena turunkan berat badan.. Biasa la tu.. Redha je la ya.. Ada pula yang tersalah jadual.. Terpaksala kelam-kabut balik aspuri tukar baju silat.. Alhamdulillah menang juga round pertama.. Round kedua macam mana ya?? Final?? Faham-faham sendirila ya..

Bila ditanya macam mana boleh kalah?? Lawan individu.. Bukannya berkumpulan.. Macam-macam alasan yang diberikan.. Lawan besarla, tak ada rezekila, tak ada pengalamanla.. Tapi kenapa tiada seorang pun yang salahkan diri sendiri?? Dah cukup hebat ke?? Patut ke menang kalau latihan tak cukup?? Boleh ke menang kalau tiada keberkatan?? Layak ke bergelar juara kalau semuanya serba kekurangan?? Fikir-fikirkanlah ya.. Belajar dari kesilapan yang lalu.. Imbas kembali apa yang telah kita lakukan.. Wajarkah berkorban masa semata-mata untuk pertandingan tetapi tidak berhasil??

Walau apapun, tahniah kepada yang berjaya ke pusingan kedua.. Yang lain?? Tersungkur dikaki lawan pada pusingan pertama.. Macam mana boleh menang?? Ilmu lebih ke?? Belajarla dari orang yang lebih berpengalaman.. Insya Allah membantu kita.. Wajarkah kita menyalahkan takdir semata-mata?? Sedangkan kita tahu perkara itu bergantung dengan usaha kita.. Kemanakah pergi iman kita?? Adakah sudah goyah?? Fikir-fikirkanlah.. Ubahla mana yang perlu.. Insya Allah berjaya di kemudian hari..
 
TNB | Distributed by Deluxe Templates